Han  lever

'Simoni'- att beta för andlig kraft och positioner. LÄS artikeln /Bibelfokus

Av Anji - 2019-06-13 23:34

 

”Simoni” – att betala för andlig kraft och positioner


Har du läst om trollkarlen Simon i Apostlagärningarna? Detta var en man som sysslade med trolldom men som blev intresserad av den kristna tron, inte minst för att han såg vilken kraft som Gud genom sin Ande hade utrustat apostlarna med. Simon försökte då med pengarnas hjälp skaffa sig den kraft som han såg hos apostlarna. Vi skall läsa om detta här:

Apg 8:9-13, 18-24: Men i staden fanns en man vid namn Simon som bedrev trolldom och hade slagit folket i Samarien med häpnad. Han sade sig vara något stort. Alla, både små och stora, höll sig till honom och sade: "Han är den Guds kraft som man kallar Den stora kraften." De hade hållit sig till honom, därför att han under lång tid hade bländat dem med sina trollkonster. Men när de nu trodde på Filippus som predikade evangelium om Guds rike och Jesu Kristi namn, döptes de, både män och kvinnor.

 

Också Simon kom till tro, och sedan han blivit döpt höll han sig till Filippus. Han blev mycket häpen, när han såg de stora tecken och kraftgärningar som utfördes.
När Simon såg att Anden gavs genom apostlarnas handpåläggning, kom han till dem med pengar och sade: "Ge också mig denna kraft, så att den jag lägger händerna på får den helige Ande." Petrus sade till honom: "Till fördärvet med dig och dina pengar, eftersom du menar att Guds gåva kan köpas för pengar. Du har inte någon del eller lott i den här saken, eftersom ditt hjärta inte är uppriktigt inför Gud. Vänd dig därför bort från din ondska och be till Herren. Kanske skall han förlåta dig vad du tänker i ditt hjärta. Jag ser att du är förgiftad av bitter galla och bunden med orättfärdighetens band." Simon svarade: "Be ni för mig till Herren, så att inget av det ni har sagt kommer över mig."

 

Det finns ett svenskt ord för den typ av ”affärsuppgörelse” som Simon trollkarlen försökte sig på och för sådan mentalitet, och det ordet är simoni. Ordet härstammar alltså från denna text i Apostlagärningarna och syftar just på Simon och hans agerande. Simoni betyder: att handla med andliga ämbeten, positioner och kraft. Även om ordet simoni främst syftar på handel med andliga ämbeten (så som var en standard i den Katolska kyrkan under en lång tid – och vem vet, kanske är idag också?) så kan vi också tänka oss att simoni syftar på en läggning/ett begär att vilja skaffa sig andliga fördelar/krafter genom att betala för sig. Det handlar om att man på något sätt är beredd att betala för kunskaper, metoder, trix, etc, som kan ge tillgång till dessa positioner och krafter. 

 

OBS!   LÄS HELA ARTIKELN HÄR:

 

 

http://bibelfokus.se/simoni

 

 

/Anji

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Skapa flashcards